Informatie

Schermafbeelding 2016-06-15 om 14.21.23

Het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor Sint Caecilia in 1877 opgericht als onderdeel van de Zouaven-broederschap ‘Fidei et Virtuti’ bestaat volgende maand 144 jaar. Tot op de dag van vandaag is het een bloeiende vereniging met ruim 65 zangers en geworteld in de Tilburgse samenleving.

Naar aanleiding van het 140 jarig bestaan van KTM Sint Caecilia verscheen op 22 November 2016 het door u nog te bestellen Jubileumboek BrabantBekoort

BRABANTSE MUZIEKCULTUUR
Behalve over Caecilia gaat dit rijk geïllustreerde boek over de ontwikkeling van het muziekleven in Tilburg, Eindhoven en Helmond vanaf halverwege de 19e eeuw, tegen de achtergrond van de maatschappelijke ontwikkelingen. Na 1850 worden in Noord-Brabant veel koren, harmonieën en fanfares opgericht.

STRIJDEN VOOR DE PAUS
Duizenden katholieke jonge mannen besluiten tussen 1860 en 1870 naar Rome te vertrekken om als vrijwilliger te strijden voor het behoud van de kerkelijke staat. Wat doet enkele van deze ‘Zouaven’ besluiten om na terugkeer in Tilburg een mannenkoor op te richten?

TILBURGSE ZANGER VIERT TRIOMFEN IN DUITSLAND
U leest over Louis van der Sande die in 1904 lid wordt van Caecilia, zich ontwikkelt tot operazanger en in de periode 1920-1935 successen boekt aan de Berlijnse Hofopera. Tijdens de Duitse bezetting is het even stil rond het Tilburgse koor, dat weigert zich aan te sluiten bij de ‘Reichskulturkammer’.

DIRIGENTEN
Zestien dirigenten ‘versleet’ Caecilia in 140 jaar. De eerste was Willem Reijniers, landelijk bekend componist en maar liefst dertig jaar in Tilburg ‘op de bok’. Sommigen blijven slechts een paar jaar zoals Gerard Schellekens, die we ook kennen als pianoleraar van Marietje Kessels.

VERENIGINGSLEVEN
Verhalen van leden die al decennia lang zingen bij Sint Caecilia getuigen van de warme onderlinge band. Recent is het verenigingsarchief uitgebreid geïnventariseerd, waardoor voorheen onderbelichte momenten voor het voetlicht worden gebracht.

btt